 |
CLA, Conjugted Linoleic
Acid
skapas ur en vegetabilisk
olja, som innehåller linolsyra och som utvinns ur frön
från tistel i växtsläktet Safflor.
Metylestrar tillsättes under värme och
högt tryck.
|
CLA – möjligheten att efterlikna
en naturlig fettsyra
Historien om CLA (Conjugated Linoleic
Acid) började 1987 på University of Wisconsin. Forskarna
Pariza och Cook fann att möss som fick vissa ämnen ur nötkött
i kosten inte utvecklade cancer i samma utsträckning som de möss,
vilka inte fick det nötköttet i kosten. Slutsatsen var klar:
i nötkött finns ett ämne som motverkar cancer. Ämnet
visade sig vara en blandning av två linolsyraliknande fettsyror.
Det identifierades som CLA.
400 vetenskapliga arbeten är publicerade
Upptäckten av CLA ledde till en intensiv forskning. Det är
framför allt läkemedels- samt kött- och mjölk-industrin
som driver forskningen framåt. Man ser i CLA en potential för
framtida mediciner, man ser en möjlighet att få friskare
nötboskap med en bätttre fördelning mellan muskler
och fett och mjölkindustrien ser möjliheten till produktionen
av en mer hälsosam mjölk.
Forskning sker inom områdena
Effekt
på
fördelningen mellan fett och muskler i kroppen
Skydd mot hjärt- kärlsjukdomar
Stimulans av
immunförsvaret
Minskad förekomst
av allergi, diabetes och cancer
Förekomst
Kroppen kan inte själv producera CLA. Den måste tillföras
utifrån. CLA finns i nötkött och i mejeriprodukter.
CLA av hög kvalitet tillverkas i dag från linolsyra, vilken
finns i tistelolja, som pressas ur frön av tistlar inom växtsläktet
Safflor.
Konjugeringen är
hemligheten
För att kunna skapa en fettsyra ur linolsyra, som är identisk
med den i kött, måste den förändras i sin molekylära
struktur. Vid "konjugeringen" kan flera varianter (isomerer)
av en och samma fettsyra skapas. Man har kunnat visa att de två
isomerer som har positiva hälsoeffekter skall ha dubbelbindningar
mellan kolatomerna 9-10 och 11-12 respektive 10-11 och 12-13. Dessutom
skall den första fettsyrans dubbelbindning vara i cis-ställning
vid 9 (en c9-bindning) och i trans-ställning vid 11 (en t11-bindning),
medan den andra fettsyran skall ha dubbelbindningen vid kolatom 10
i trans-ställning (t10-bindning) och den vid kolatom 12 i cis-ställning
c12-bindning). Cis och trans betecknar riktningen av den böjning,
som alltid uppkommer vid en dubbelbindning. Kolatomerna numreras från
molekylens COOH-ände, fettsyra-molekylens "huvud".
De här två fettsyrorna finnas i samma mängd i den
färdiga produkten för att den skall ha optimal effekt. Så är
fallet i produkterna CLAone och i Tonalin.
 |
|
Förändrade dubbelbindningar
ger unika effekter
Många av kroppens aktiviteter, allt från immunförsvar
och benuppbyggnad till insulinkänslighet och fettbildning, bestäms
av hur väl cellernas receptorer fungerar. Receptorerna är
små "bindarmolekyler" i cellen eller i cellmembranet,
som tar emot och förmedlar information om hur enzym, signalsubstanser
och hormoner skall verka.
CLA påverkar receptorerna och gör dem mer mottagliga för
bindning till enzym och hormoner. CLA kan därigenom starta aktivitet
som
minskar inlagring
av fett i fettcellerna
ökar tillgängligheten
av fria fettsyror, så att de kan användas till energiomvandling
minskar bildningen
av katekolamin, en substans som medverkar vid nedbrytning av brosk
och ben
ökar känsligheten
för insulin
stoppar bildningen
av PGE2, en pro-inflammatorisk prostaglandin
stimulerar bildningen
av vita blodkroppar
Naturens skydd mot mättade fetter
CLA är naturens sätt att skydda
mot det mättade fettets skadeverkningar. Naturligt CLA finns
där det också finns mättat fett, i kött och mejeriprodukter.
Om man äter kött och mejeriprodukter dagligen får
man i sig 300 - 500 mg CLA
Balans mellan fett och muskler
CLA har ibland benämnts vara ett bantningsmedel.
Det är felaktigt. CLA medverkar till en bättre balans mellan
fett och muskler, vilket kan åstadkommas först om tillförsel
av CLA kombineras med motion och fysisk träning.
CLA minskar inlagringen
av fett
Fettet i kroppen finns
i form av triglycerider. För att fettet skall lagras i fettcellen
fordras att triglyceriderna först spjälkas till fria fettsyror.
Detta sker genom inverkan av ett enzym som sitter i fettcellens vägg,
lipoprotein-lipas. CLA bromsar aktiviteten av detta enzym. Spjälkning
av triglycerid försvåras, mindre mängd fria fettsyror
blir tillgängliga för transport in i fettcellen. Triglyceriderna
transporteras istället vidare till organ som är i behov
av energi, såsom levern och, vid fysisk aktivitet, musklerna.
CLA aktiverar
frisättning av inlagrat fett När
fett väl inlagrats i fettcellen är det svårt att få
det att användas för energiomsättning. CLA aktiverar
frisättningen av inlagrat fett och gör det tillgängligt.
För att fettet (triglycerider) skall frigöras från
fettcellen mäste det först spjälkas till fria fettsyror.
Detta sker med hjälp att ett horminberoende enzym, HSL (hormonsensitivt
lipas). CLA stimulerar HSL att spjälka triglyceriderna i fettcellen.
De bildade fria fettsyrorna kan passera ut ur fettcellen och in i
blodbanan, där de transporteras till organ som kräver energi,
levern och musklerna.
Muskelaktivitet ökar
effekten
Muskelaktivitet – konditionsträning, styrketräning
– har dubbelt gynnsamma effekter: energiförbrukningen ökar
och därmed förbränningen av frigjorda fettsyror och
omvandlingen av fett till muskler.
CLA ger sannolikt en positiv effekt på människor även
utan ökad energiförbrukning, framför allt när
de gäller nedbrytningen av fett. Men för att få en
klar effekt på fördelningen mellan fett och muskler fordras
att intaget av CLA kombineras med muskelträning.
 |
Träning och CLA-intag är
en perfekt kombination |
Ökad bentäthet, minskad brosknedbrytning
Studier på idrottsmän har visat att bentätheten ökar
vid intag av cirka 4 gram 80-procentig CLA. Detta är en indikaton
på att CLA minskar risken för benskörhet. Effekten
förstärks i samband med träning, konditionsträning
och i synnerhet styrketräning.
Anti-inflammatorisk
effekt
Samma mekanismer som gäller för minskad nedbrytning av benmassa
och brosk gäller för en anti-inflammatorisk effekt av CLA.
Genom att bromsa ett enzym som heter COX2 ch därmed även
bildningen av prostaglandin 2, har CLA en antiinflammatorisk effekt.
Många nya medel, som i dag utvecklas att vara anti-inflammatoriska,
fungerar just som COX2 hämmare.
 |
CLA bromsar bildningen av COX 2 och arakidonsyra
och stimulerar viktiga ämnen för benstomme och brosk,
såsom glykosamin, kondroitin, kollagen och hyaluronsyra |
Immunförsvaret
I djuförsök har visats att CLA aktiverar kroppens immunförsvar.
Djuren håller sig friskare och mängden vita blodkroppar
ökar. Blokdropparnas förmåga att bilda antikroppar
ökar vilket gör att det specifika immunförsvaret blir
bättre. Man såg i studierna att lymfocyter av typ CT4 ökar
i förhållande till CT8. Därmed ökar kroppens
förmåga att bekämpa angripare som virus, bakterier
och svamp.
Ved en nyligen genomförd, placebokontrollerad studie på
människa visades att mängden antikroppar fördubblades
i den grupp som fick CLA. Detta gäller för CLA com innehåller
lika delar (50/50) av de båda isomererna.
Hjärta och
kärl
Djurförsök och studier in
vitro har visat att en kost som
är rik på CLA kan ha en skyddande effekt mot ateroscleros
och hjärta/kärl-sjukdomar. Mekanismen är följande:
CLA stärker
strukturen i endotelet, det innersta vägglagret i kärlen.
CLA fungerar
som en kraftfull antioxidant. Alla fettsyror är känsliga
för angrepp av fria radikaler, som förstör fettsyrorna
genom att angripa dubbelbindningarna. CLA är ovanligt stabil
och motstår angrepp på grund av den strukturen som uppstår
vid konjugeringen.
CLA sänker
nivåerna av triglycerider och det dåliga kolesterolet,
LDL. Det goda (skyddande) kolesterolet påverkas inte.
CLA har förmågan
att lösa upp, ta boet från redan bildade "plack"
i kärlväggarna.
Biverkningar
Djurstudier har gjorts där man under lång tid gett råttor
90 gånger mer CLA än vad som möjligeh kan ingå
i kosten. Inga toxiska effekter kunde påvisas.
Allt pelar på att CLA är en fettsyra med stimulerande och
skyddande egenskaper utan toxiska eller andra kända negativa
egenskaper.
|
Litteraturreferenser
finner Du här
|
Gå
till utskriftvänlig sida här.
|
Frågor och kommentarer kan skickas med e-post
här
|
|
Informationen
om CLA är utgiven av Scientific Multimedia & Communication
AB.
Den ingår i serien "medicinsk information" och finns
tryckt i form av 3 broschyrer med ISBN nummer 91-88878-07-4, 91-88878-08-2,
91-88878-09-0.
|
|