Femal balans
det enda kliniskt dokumenterade naturmedlet mot PMS.

For the English version, please click here.

En ny studie från april 2005 visar dessutom att Femal balans är lika effektivt vid klimakteriebesvär


femal balans, 120 tabl Femal balans
är baserat på pollen och pollen-pistill extrakt

Femal hör till ATC gruppen: N06B D

Femal balans är ett sunt, friskt sätt att behandla en naturlig del av livet. Två skandinaviska studier från 2002 och 2005 visar att det fungerar.

Femal:
Är naturligt och svensktillverkt
Innehåller inte fytoöstrogen
Ökar sexlusten
Ökar livskvaliteten och verkar uppiggande
Femal:
Reducerar PMS-problemen med 80%
Minskar viktuppgången vid PMS med 50%
Reducerar klimakterieproblem hos 8 av 10 kvinnor
Det premenstruella syndromet
80% av alla fertila kvinnor lider av PMS. De är friska och aktiva men har besvär som beror på en ökad känslighet för gulkroppshormon i cellmembran och receptorer.
Bara i Sverige lider över en miljon kvinnor av PMS. 10 – 15% av dessa får hjälp inom skolmedicinen. Många fler behöver hjälp men tvekar pga biverkningsrisk och att de inte alltid tas på allvar.
Kliniska studier visar att Femal balans ger minst lika bra effekt som de skolmedicinska preparaten men utan biverkningar.


Enligt en svensk undersökning drabbas ca 80% av alla kvinnor mellan 19-49 år av PMS. Hälften av dessa har medelmåttiga till svåra problem, vilket innebär att besvären tydligt påverkar deras sociala liv, familjerelationen och arbetsförmågan. Men även de som har milda besvär märker av irritation, svullnad, viktuppgång, olust och dåligt själv-förtroende. Många kvinnor med PMS-problem upplever också att brösten blir ömma och att sexlusten minskar. De flesta med PMS vill ha hjälp men vet inte om att det finns enkla, naturliga och effektiva alternativ.

Det är intressant att det framförallt är aktiva och ambitiösa kvinnor som lider mest av PMS-besvär. Dvs de kvinnor som har minst tid att ha det. PMS är inte bara ett symtom, det en fråga om jämställdhet.
Många kvinnor vet inte om att de har PMS
Många kvinnor vet inte om att de lider av PMS. Anledningen är att både symtomen och tidpunkten när besvären kommer kan variera från månad till månad. Ena månaden kan de känna sig irriterade och svullna hela veckan före mens. Nästa månad märks det nästan inte alls, för att tredje månaden komma tillbaka som oro och gråtmildhet direkt efter ägglossningen.
Många PMS kvinnor säger vid intervjuer att det var först i 30-årsåldern som de förstod att det var PMS de led av - detta trots att de hade haft besvären länge.

 

Behandlas som sjuka kvinnor
Inom skolmedicinen används företrädelsevis vätskedrivande preparat (spironolaktoner) och SSRI-preparat. Inget av dessa läkemedel ger en lindring av hela symtom-komplexet utan ofta bara på en specifik del – antingen på irritation och depressionstendens eller på ödem.

Mellan 25-50% av de kvinnor som medicineras konventionellt upplever
lindring.
Biverkningar avskräcker många
Såväl vätskedrivande preparat liksom de sk ”lyckopillren" kan ge biverkningar som påminner om PMS-symtomen. De vanligaste biverkningarna för vätskedrivande medel är: Förstoring av brösten, menstruationsrubbningar, diarré, illamående, dåsighet, huvudvärk, kalium- och magnesiumbrist.

För ”lyckopiller” (SSRI-preparat) är de vanligaste biverkningarna: Trötthet, dåsighet, yrsel, svettningar, sexuella störningar (svårighet att få orgasm), illamående och diarré.

Endast ca 10 – 15% av PMS-kvinnorna söker vård för sina problem, men många mer skulle behöva hjälp. Förklaringen till att inte fler söker hjälp är dels att de ofta inte tas på allvar, dels att de läkemedel som finns upplevs som skrämmande.

PMS – den vanligaste orsaken till korttidssjukskrivning

Samhällsekonomiskt kostar PMS stora pengar. PMS är en av de vanligaste orsakerna till korttidssjukskrivning hos kvinnor. Trots att 8 av 10 kvinnor har någon form av PMS och trots att det orsakar problem både ekonomiskt och mänskligt forskas det mycket lite på PMS. PMS tas inte på allvar. Ett bra exempel på detta är att det endast i Sveriges tre största städer finns speciella mottagningar för PMS-kvinnor. I regel hamnar PMS-kvinnorna mellan öppenvården, gynekologi och psykiatri.
Paradoxen – det finns ingen hormonell obalans
När det gäller menopaus finns det en klar obalans mellan könshormon och hypofyshormon, men något sådant samband finns inte vid PMS. Den skolmedicinska forskningen tyder istället på två andra orsaker till PMS. De kroppsliga problemen beror sannolikt på en ökad känslighet för gulkroppshormonet (och dess nedbrytnings-produkter) som bildas i äggstocken från ägglossningen och fram till någon dag innan menstruationen börjar. Känsligheten gäller framför allt vävnaden i mellanhjärnan (hypotalamus) och i mage, tarm och bröst. Progesteron och dess nedbrytningsprodukter påverkar den s.k. GABA-receptorn med nedstämdhet som följd.

PMS-kvinnorna är alltså fullt friska, både fysiskt och psykiskt. Det finns ingen obalans mellan olika hormoner eller mellan olika signalsubstanser.

Alla kvinnor får en förhöjd mängd gulkroppshormon efter ägglossningen. PMS beror inte på att det finns mer gulkroppshormon utan på en ökad känslighet för progesteron hos receptorer i hjärna och vävnad.
Övergången mellan PMS och klimakteriebesvär är flytande
Klimakteriesymtom är vanligast mellan 48-55 år och drabbar ca 80% av kvinnor i den åldern. De vanligaste klimakteriesymtomen är värmevallningar, svettningar, irritabilitet, humörsvängningar och sömnproblem.

Den vanligaste formen av medicinering är en behandling med östrogen i kombination med gestagen. Denna behandling är mycket effektiv men förknippas tyvärr med en ökad risk för bröstcancer, hjärt- och kärlsjukdomar och slaganfall.

Symtomen vid klimakterieproblem och PMS är i många fall likartade


Symtomen på klimakterieproblem och PMS är i många fall likartade. För många kvinnor är det därför svårt att veta om symtomen beror på ett tidigt klimakterium eller på sena PMS-symtom – symtomen går i varandra. Diagnosen om det är PMS- eller klimakterie-besvär är svår. Bilden kompliceras ytterligare av att vissa kvinnor kan ha PMS-symtom ända upp i femtioårsåldern medan andra kvinnor kan få klimakteriebesvär redan i början av 40-års åldern.
Kan ha PMS och klimakteriesymtom samtidigt

Många kvinnor har dessutom både PMS och klimakteriesymtom ungefär samtidigt. De månader de har ägglossning har de PMS och de månader ägglossning uteblir får de istället  klimakterieproblem. Att det är så beror på att ägglossningen ofta upphör gradvis. Inom skolmedicinen behandlas dessa kvinnor företrädesevis med gulkroppshormon, det hjälper för klimakteriesymtomen men förvärrar PMS symtomen. 

Femal balans är lika effektiv oberoende om besvären beror på PMS eller klimakteriesymtom. Att det är så är vetenskapligt bevisat.
Femal balans påverkar hela välbefinnandet
Enligt samtliga studier gjorda på Femal balans, ger pollenextraktet inte bara hjälp mot PMS eller tidiga klimakteriesymtomen. Femal balans ökar dessutom energin, det allmänna välbefinnandet och sexlusten. Femal balans är ett nyttigt och holistiskt sätt för behandling av PMS och tidiga klimakteriesymtom.  Kroppen tillförs viktiga vitalämnen och antioxidanter. En annan stor fördel är att Femal balans inte innehåller fytoöstrogen. Det finns heller ingen tidsgräns hur länge Femal kan intas – detta eftersom Femal inte innehåller hormoner och inte påverkar livmoderslemhinnan.
Fyra kliniska studier är gjorda under de senaste åren. Här sammanfattas de två senaste.

Premenstruella besvär, symtomlindring på 66-88%:

Assessment of the Effects of the Herbal Remedy Femal on the Symptoms of Premenstrual Syndrome av Kaj Winther och Christer Hedman, publicerad i
Current Therapeutic Research vol. 63, no. 5, pp. 344-53, 2002.

Studien som är dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad genomfördes i Danmark.
32 kvinnor i åldern 27-50 år som haft PMS-problem i genomsnitt i 11,5 år ingick i studien som varade i 2 månader. Resultaten jämfördes både mellan placebo och Femal balans, och inom de båda grupperna.
Bäst effekt fick man när man jämförde effekten hos de kvinnor som först fått placebo och sedan Femal balans. Alla de vanligaste PMS symtom reducerades med mellan 63 – 88%. Dessutom kortades besvärsperioden med ca 40 %. Från i genomsnitt 5,7 dagar per cykel ner till 3,5 dagar.
Femal balans minskar PMS symtomen med mellan 63-88%
Diagrammet visar att Femal balans reducerar PMS symtomen med upp till 88%. Dessutom förbättrades ett antal livskvalitetsparametrar, däribland sexlusten. Viktuppgången minskade ned 75%.

Jämförs effekten med den som fås av skolmedicinska preparat är behandlingseffekten väl så bra, och några biverkningar skilda från placebo noterades inte.
 
 


Just nu pågår ytterliggare en PMS studie på 124 kvinnor – resultatet väntas bli klart under senhösten.

Ny studie publicerad i april 2004
Klimakteriebesvär, 8 av 10 kvinnor fått tydlig effekt:

Femal balans, a herbal remedy reduces hot flushes and improves quality of life in menopausal women.

Publicerad den 22 april 2004 vid 5th International Symposium on Women’s health and Menopause, Florence, Italy, April 22, 2004.

64 kvinnor med uttalade klimakteriebesvär under minst sex månader ingick i studien som pågick i tre månader. Studien utfördes i Danmark medan alla hormonanalyser utfördes på Karolinska Institutet.

I den grupp som fått Femal balans, upplevde 65% av kvinnorna en klar minskning av värmevallningarna redan efter 2 månader (p<0,006). Dessutom minskade bytet av underkläder beroende på vallningar med 50%.

12 av 15 livskvalitetsparametrar förbättrades

Förutom vallningar och svettningar mättes även 15 livskvalitetssymtom. 12 av dessa visade en förbättring efter 2-3 månader. Det var t ex bristande sexlust, trötthet, blås-trängningar, ledvärk, sömnstörningar, nedstämdhet, huvudvärk, irritation och yrsel.

Femal balans ger tydlig effekt på vallningar

Diagrammet visar att redan efter 1 månad med Femal balans finns det en tydlig tendens till minskade vallningar gentemot placebo. Effekten förstärks gradvis och efter två månader är effekten signifikant gentemot placebo.


Efter 6 månader hade 4 av 5 fått tydlig effekt


Efter att huvudstudien var avslutad erbjöds kvinnorna att fortsätta ta Femal balans i ytterliggare 3 månader. Värmevallningarna förbättrades med ytterliggare 45% liksom minskningen av byte av underkläder på grund av vallningar.

Totalt sett minskade vallningarna med 75% och byte av underkläder tillföljd av svettningar reducerades med 90%. 8 av 10 märkte effekt.

Av de 25 patienter som tidigare fått Femal balans och som fortsatte behandlingen, uppgav 23 att effekten av Femal balans fortsatte eller förbättrades under de följande 3 månaderna. Av de 24 som tidigare fått placebo uppgav 19 att de fått effekt efter 3 månader.  Detta innebär att 8 av 10 märkt en tydlig effekt av Femal balans.


Mekanismen bakom Femal balans

Från skolmedicinska försök vet man med stor sannolikhet att PMS-symtom orsakas av att gulkroppshormonet och dess sönderfallsprodukter binds hårt till receptorerna i bröst, tarmar och hjärna. Knytningen gör att kroppen binder vätska, brösten blir ömma, tarmarna blir uppspända och orörliga, magen svullnar. Ny forskning tyder också på att gulkroppsmetaboliterna binds till en receptor i det centrala nervsystemet – GABA receptorern. Denna bindning har en dämpande effekt på kommunikationen mellan celler med en känsla av nedstämdhet som följd.

Till skillnad mot GABA har Serotonin en stimulerande effekt på cellkommunikationen. Inom skolmedicinen har man också kunnat visa att en liten tillförsel av serotonin verkar kunna lindra PMS symtom. Samma erfarenhet har man också vid behandling av klimakteriesymtom med serotonin.

Mekanismen bakom Femal är inte helt klarlagd. Men de goda resultaten på såväl PMS som klimakteriebesvär tyder på att pollen pistillextraktet i Femal balans har en receptorpåverkan. Sannolikt bromsas bindningen av gulkroppsmetaboliter samtidigt som det sker en ökad tillgänglighet av serotonin.

Sedan tidigare vet man också att pollen främjar samandragningen av urinblåsan och verkar avslappnande på urinledaren. Detta ger en milt vätskedrivande effekt. Pollen har också en hämmande effekt på leukotriner vilket minskar bildningen av ödem.


Aktiva innehållsämnen
Pollenpreparat innehåller: kolhydrat, sporopollenider, aminosyror, proteiner, nukleinsyror, alkaloider, karotenoider, flavonoider, organiska syror, fytosteroler och växthrmoner. Dessutom finns spårelement och grundämnen, som mangan, kobolt, nickel, koppar, zink och kisel.

Läs om pollen här.
Gå till utskriftsvänlig sida här.
Referenser finns här.
Frågor och kommentarer kan skickas med e-post här