Klimakteriebehandling:
konsekvenser efter larmrapporterna


Läs först tidigare publicerd information om klimakteriet:
Allmänt om klimakteriet
Konventionell klimakteriebehandling
Alternativ klimakteriebehandling med Remifemin
Alternativ klimakteriebehandling med Femal balans


Här nedan kan Du klicka Dig fram till varje stycke i den nya skriften:
KLIMAKTERIET: fortfarande behandlad?, obehandlad? eller alternativt behandlad?

Den dramatiska utvecklingen av hormonell klimakteriebehandling
Larmrapporterna — vad lärde vi av WHI och MWS?
HRT och hjärta och kärl
Östrogen och osteoporos
De "nya direktiven" och konsekvenserna för HRT
Alternativ — östrogenfri — behandling
Remifemin
Effektstudier med Remifemin
Jämförelse Remifemin — östrogen
Rekommenderad dos
Effekt på endometriet
Effekt på vaginalslemhinnan
Effekt på skelettet
Remifemin och bröstet
Effektmekanismer
Behov av gestagen?
Biverkningar
Kommentarer


Du kan också ladda ned en PDF-version av skriften

Klimakteriebehandlingens skepnader
En dramatisk utveckling
Tänk så enkelt det var när klimakteriebehandlingen infördes på 60-talet. Östrogen i form av 17-beta-östradiol hade blivit lätt tillgängligt - så likt det kroppsegna östrogenet som man kunde komma. Substansen togs upp från mag- tarmkanalen, östrogennivåerna i blod kunde höjas, FSH sänkas och värmevallningar och svettningar var ett minne blott!

Efter några år blev det uppenbart att tillfört östrogen kunde leda till en proliferation av endometriet, till cellatypier och och risk för utveckling av endometriecancer.
Så kom på 70-talet Siiteris många, grundliga undersökningar över endometriets hormonberoende. Resultatet visade att om östrogen kombinerades med gestagen minskade risken för livmodercancer till frekvensvärden lägre än för obehandlade kvinnor. Gestagen blev något av en räddare i nöden. Det prövades mot tidig endometriecancer och det prövades mot utveckling av bröstcancer. Och det kunde ges i doser som tillät att kvinnor efter menopaus inte behövde blöda. Hormonell substitutionsbehandling blev accepterad.

På detta följde några år av diskussion om leverns roll och möjligheten att ge kvinnliga könshormoner transdermalt i stället för per os. Något senare publicerades arbeten som utlovade stora "positiva hälsoeffekter" av HRT (Hormone Replacement Therapy, d.v.s. östrogen och gestagen i kombination). Skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar, profylax mot osteoporos - och kanske mot utveckling av Alzheimer och demens. "Stay young forever" blev en åtråvärd möjlighet för kvinnan över 50.

Under senaste året har glädjebudskapen förbytts i sorgebesked. HRT ger bröstcancer. HRT ger inga positiva hälsoeffekter. HRT skall begränsas till "kortast möjliga tid" med iakttagande av "lägsta effektiva dos" mot besvärande klimakteriebesvär endast. Inga möjligheter att förebygga sjukdom eller åldrande. Myndighetsdirektiv har just sänts ut till alla gynekologer. Och kvinnorna är skrämda. Hur ser sanningen ut? Vad skall man göra? Vilka är alternativen?
 
Larmrapporterna – vad lärde vi oss?
WHI, MWS och bröstet

Först kom Womens Health Initiative study, WHI-studien. Den gjordes med ett undermåligt studieupplägg och har mött kritik. Den lärde oss i stort sett bara att östrogen enbart (ERT) är ganska ofarligt men att en östrogen-gestagen i kombination (HRT) under lång tid ger en ökad risk för bröstcancer.

Sedan kom the Million Women Study med ett accepterat studieupplägg. Den studien gav fakta. Den fastslog att den basala incidensen av bröstcancer hos obehandlade kvinnor, 50-65 år gamla är 32 fall per 1000 kvinnor. Med enbart östrogen under 5 år tillkommer 1,5 fall, med enbart östrogen under 10 år 6 fall.

Östrogen-gestagen i kombination, däremot, under fem år ger 6 ytterligare fall, under 10 år 19 ytterligare fall. Detta är de faktiska risktalen för den här åldersgruppen. Översättningen i media till höga procentuella riskökningar är bara ägnad att förvilla.

Det har blivit vanligt att undersöka huruvida intag av ett preparat eller en preparatkombination ger upphov till ökad täthet i bröstvävnaden eller ej. Kombinationspreparatet Kliogest ger t.ex. efter 5 års användning en täthetsökning av den grad som ses i den nedre mammografibilden här brevid. Östrogen enbart ger ingen sådan täthetsökning, inte heller tibolon.
Verkan på hjärta och kärl
Det har förekommit rubriker med innebörden att HRT (östrogen-gestagen-kombination) skulle ge ökad risk för hjärt-kärl sjukdom. Det är dock svårt att dra definitiva slutsatser. Bakomliggande studier visade att om man startade hormonbehandling sent i livet, efter 60 års ålder, såg man inte samma goda effekt på hjärta och kärl som om man startade tidigare.

Skillnaden i avseende på hjärt- kärleffekt mellan östrogen enbart och östrogen-gestagen i kombination är dock inte klarlagd. Än så länge synes därför tidigare kända förhållanden gälla: östrogen skyddar mot arteriell trombos, östrogen förskjuter blodets kolesterolinnehåll mot ökat HDL på bekostnad av LDL. Men baksidan av myntet är en något, men mycket liten, ökad risk för venös blodpropp.
Benskörhet — osteoporos
Östrogen var under lång tid det enda medlet som klassifierades som "specifikt osteoporos-förebyggande medel". Då var det naturligt att ordinera östrogen för att förebygga benskörhet, även om indikationen "mot klimakteriebesvär" inte var uppfylld . Studier visade emellertid att det behövdes lång tids intag av hormonet innan effekt kunde konstateras. Den positiva verkan upphörde dessutom så snart medicineringen avslutades.
 
Nya medel på marknaden
Det kom också andra medel på marknaden som fick samma status, nämligen bisfosfonater, t.ex. Fosamax. Och nu ytterligare ett medel med benuppbyggande förmåga, teriparatid, Forsteo. Det är en syntetisk version av kroppens parathyreoideahormon. Forsteo har förmåga att stimulera skelettet till ny benbildning. Risken för kotfrakturer och lårbens-hals-frakturer har setts minska. Effekten tycks kvarstå under flera år efter avslutad behandling.
Nya direktiv

De nya direktiven innebär att HRT (den kombinerade östrogen - gestagen medicineringen) endast skall ges om indikationen klimaktrie-besvär är uppfylld. Och då under kortast möjliga tid. HRT skall inte längre ges för "positiva hälsoeffekter" eller för att förebygga osteoporos. Det sägs i direktiven tyvärr inget om ERT (östrongen enbart) mot klimakteriebesvär eller som profylax.

Konsekvenser för HRT
De skolmedicinska konsekvenserna för ordination av östrogen-gestagen-kombination blir följande:

1. Använd lägsta möjliga dos av östrogen — individualisera behandlingen.
2. Använd ej för hög tillförsel av gestagen, med andra ord: inte dagligt tillägg.
3. Välj medroxyprogestern som gestagen.
4. Acceptera blödningar 3 - 4 gånger per år.
5. Välja något annat än kombinationen östrogen och gestagen, t.ex. tibolon.

Det finns ett par kombinationspreparat på marknaden som dels ger möjlighet till individuell dosering och dels ger en enkel hantering av blödningar var tredje månad,
4 ggr per år. De marknadsförs av OrionPharma under namnen Indivina resp. Trivina.

Tibolon marknadsförs av Organon under namnet Livial.

Alternativ till ERT och HRT
Ett seriöst alternativ till östrogenbehandling (ERT kan bara användas av kvinnor med livmodern bortopererad) och östrogen-gestagen-behandling (HRT) är att använda det enda natrläkemedelet mot klimakteriebesvär som är registrerat i Sverige.
Remifemin
är ett registrerat naturläkemedel med indikationen "klimakteriebesvär".
Remifemin innehåller de versamma substanserna triterpenglykosider, vilka inte är klassificerade som "växt-östrogener" (fyto-östrogener).

Du kan läsa det mesta om Remifemin genom att följa den här länken.

En fullständig referenslista finns på www.medref.se, gå till Remifemin.

Femal balans
är ett naturmedel som innehåller ett pollextrakt och ett pollen-pistill-extrakt. Femal balans har en dokumenterad användning mot såväl PMS som mot klimakteriebesvär, särskilt värmevallningar och svettningar.

Du kan läsa om Femal balans och klimakteriet här.

Tillbaka till början

För att läsa om skolmedicinsk behandling av klimakteriet, klicka här

För att läsa om alternativ behandling av klimakteriet, klicka här

Gå till utskriftsvänlig sida här.


Frågor och kommentarer kan skickas med e-post här