Osteoporos och frakturrisk

Osteoporos – folksjukdom i Sverige
Osteoporos är sannolikt den mest underdiagnosticerade och underbehandlade folksjukdomen i Sverige. Vi behöver organisera vården så att vi inom överskådlig tid kan halvera antalet benfrakturer per år, skriver Olle Svensson, professor i ortopedi i Umeå, i Dagens Medicin.

Omskrivet ämne
Under de senaste åren har benskörhet varit ett omskrivet ämne. Ett oroande tecken är att se osteoporos som ett livsstilsproblem för äldre kvinnor. Det är aldrig fel att leva ett sunt och hälsosamt liv, men för högriskpatienter är allmänna råd (som mest går ut på att motionera mera) tämligen verkningslösa.

Förebyggande arbete
Det förebyggande arbetet handlar om
Fler bentäthetsmätningar
Start av diagnostik redan efter första frakturen i livet
Tidig behandling enligt de rekommendationer som finns

Ökningen av antalet benskörhetsfrakturer utgör ett hot mot folkhälsan. Allt fler utsätts för det lidande som osteoporosfrakturer innebär.


Flest höftfrakturer
Med flest höftfrakturer i världen och flest kotfrakturer inom EU intar Sverige en topposition i den internationella osteoporosstatistiken.

Totalt inträffar i Sverige 70 000 frakturer på grund av benskörhet varje år. Av dessa är 18 000 höftfrakturer.

Den årliga kostnaden för att omhänderta dessa frakturer i vården uppgår till mång-miljard-belopp.

Kraftsamling
Vi behöver skyndsamt organisera vården så, att vi kan halvera antalet benfrakturer i Sverige. Det gäller att upptäcka och behandla patienter i riskzonen. De allmänna kostråden hjälper inte osteoporosvården.

Gå till utskriftsvänlig sida här.

Frågor och kommentarer kan skickas med e-post här

Du kan själv välja om Du vill få svar på Kvinno-Forum
eller med e-post direkt till Dig.