Vitamin A Vitamin A (retinol) Rekommenderat dagligt intag: 800-900 mikrogram Föryngrande intag: 3 000-75 000 mikrogram. Verksamt för huden och immunförsvaret. Gravida och ammande kvinnor bör äta högst 1 500 mikrogram extra dagligen. Funktion: Vitamin A är en antioxidant. Viktigt för tillväxten, utveckling av vävnader, immunförsvaret samt ögats, hudens och slemhinnornas funktion. Som retinol finns vitamin A bara i animaliska produkter men produceras också i kroppen av karotenoider som finns i grönsaker och frukt. Karotin (förstadium till A-vitamin) förebygger cancer. Bristsymtom: Dåligt mörkerseende, torr hud, ögonirritation. Hår och naglar som lätt bryts. Sämre motståndskraft mot infektioner. Brist kan bero på: Dålig fettabsorption. Karotin tas upp läattare om man äter fett samtidigt. Övrigt: A-vitamin är känsligt för ljus, luft och höga stektemperaturer. Lagras i kroppen. Överdosering av A-vitamin (ej karoten) kan ge illamående, håravfall och huvudvärk. Källor: nötlever, kycklinglever, ost och ägg. ![]() ![]() ![]() |