Vitamin B1
Vitamin B1 (tiamin) Rekommenderat intag: 1,0–1,5 milligram. Föryngrande intag: 10–300 milligram. Framför allt för minnet och koncentrationen. Funktion: Viamin B1 behövs för kolhydratomsättningen, nervsystemets och musklernas funktioner, hjärnans och nervcellernas funktion. Ju mer kolhydrater och alkohol man konsumerar desto mer ökar behovet av vitamin B1. Bristsymptom: Trötthet, sänkt koncentrationsförmåga, depression, dålig sömn, irritation, nervskador och muskelförtvining, mental förvirring och minnesförlust. Brist kan bero på: Absorptionsrubbningar, långvariga diarréer, alkoholmissbruk, rökning. Övrigt: Förstörs av bakpulver och bikarbonat. Känsligt för syre och upphettning och läcker ofta ut i kokvatten. Behovet ökar vid stress, feber och infektioner och stiger efterhand med åldern. Källor: näringsjäst, sojabönor, fläskkött, havregryn och vetegroddar. ![]() ![]() ![]() |