Vitamin B1

Vitamin B1 (tiamin)

Rekommenderat intag: 1,0–1,5 milligram.

Föryngrande intag: 10–300 milligram. Framför allt för minnet och koncentrationen.

Funktion: Viamin B1 behövs för kolhydratomsättningen, nervsystemets och musklernas funktioner, hjärnans och nervcellernas funktion. Ju mer kolhydrater och alkohol man konsumerar desto mer ökar behovet av vitamin B1.

Bristsymptom: Trötthet, sänkt koncentrationsförmåga, depression, dålig sömn, irritation, nervskador och muskelförtvining, mental förvirring och minnesförlust.

Brist kan bero på: Absorptionsrubbningar, långvariga diarréer, alkoholmissbruk, rökning.

Övrigt: Förstörs av bakpulver och bikarbonat. Känsligt för syre och upphettning och läcker ofta ut i kokvatten. Behovet ökar vid stress, feber och infektioner och stiger efterhand med åldern.

Källor: näringsjäst, sojabönor, fläskkött, havregryn och vetegroddar.

Gå till utskriftsvänlig sida här.

Gå tillbaka till Specifikt om vitaminer

Frågor och kommentarer kan skickas med e-post här