Osteoporos, benskörhet

Bullit Läs mer om osteoporos här

  Osteoporos och frakturrisk

Alla förlorar benmassa
Alla människor förlorar benmassa med åren. Det är vid cirka 25 års ålder, som vi har mest benmassa. Från 30 års ålder börjar vi förlora mer benmassa än vad vi kan bilda.

För att motverka detta behövs kalk, D-vitamin, fysisk aktivitet, bifosfonater, paratyreoideahormon och för kvinnor östrogent hormon.


Benomsättning
Skelettets omsättning kan mätas genom blodprov och urinprov. Resultatet av sådana mätningar ger dock bara en fingervisning om frakturrisk men kan inte användas för diagnostik av benskörhet.

Densiometri
Diagnostik av benskörhet görs genom bentäthetsmätningar med speciell apparatur på röntgenavdelningar, fysiologiska laboratorier, ortopediska avdelningar och på läkarmottagningar. Det finns såväl ultraljuds-baserade som röntgenbaserade mätmetoder. En variant medger mätning av bentätheten i hälbenet. Om bentätheten med den mät-metoden visar låga värden bör patienten utredas vidare. Det anses i dag att en pålitlig diagnostik av osteoporos kan göras med röntgenbaserad mätning av bentätheten i ryggkotorna och i lårbenshalsen.

Uppföljning
Om behandling av beskörhet ar satts in med t.ex. östrogen (Progynon, 2 mg dagligen) eller Fosamax (10 mg dagligen eller 70 mg 1 gång per vecka) kan man följa upp effekten av behandlingen genom mätning av bentätheten i hälbenet.

Orsaker till benskörhet
Framför allt en ärftlig benägenhet för benskörhet, men dessutom:
Lågt kroppsmasseindex (lågt BMI)
Lång kroppslängd
Stillasittande arbete
D-vitaminbrist
Lågt kalciumintag
Alkoholmissbruk
Rökning
Kort fertil period (få år mellan menarche och menopaus)


Symtom
Benskörhet är en symtomlös åkomma. Det är i regel först efter inträffad fraktur, som ämnet blir aktuellt. Frakturerna drabbar:
Lårbenshalsen (collumfraktur)
Nedre delen av underarmen (radiusfraktur)
Kotkropp i ryggraden (kompressionsfraktur)


Ett benbrott utan våld är tecken på grav osteoporos.

Behandling
Kalcium och D-vitamin är alltid grundbehandling mot osteoporos. Kalciumbehovet är 1000 mg – 1500 mg per dygn, behovet ökar med åldern. D-vitamin behövs i mängder av 5 – 10 mikrogram per dygn.

Östrogent hormon förebygger den osteoporos som uppträder postmenopausalt. Östrogenbehandlingen bör pågå minst 4 – 5 år för att ha osteoporosförebyggande effekt. Dosen bör vara 2 mg östradiolvalerat (Progynon) per dag.

Bifosfonater (Fosamax) är nya läkemedel som effektivt förebygger osteoporos. Dosen är 10 mg dagligen. Det finns också en "veckotablett" om 70 mg.


Framtidshopp
Drygt 1600 kvinnor har just deltagit i en studie av en helt ny medicin som innehåller paratyreoidea-hormon. Den medicinen måste tas genom intramuskulär injektion.

Medicinen beräknas komma ut på marknaden inom 1 – 2 år.


Gå till utskriftsvänlig sida här.

Frågor och kommentarer kan skickas med e-post här

Du kan själv välja om Du vill få svar på Kvinno-Forum
eller med e-post direkt till Dig.